pátek 3. dubna 2015

Osud a Abrahám, aneb PJ a jeho nástroje..

V Möienu 1.1 stejně jako ve většině jiných fór něcco jako PJ vůbec není. PJ je pojem ze hry Dračí Doupě, znamená to "Pán Jeskyně" a označuje vypravěče. Podrobnosti o tom moc nevím, ale můžete si to přečíst tady na wikipedii.
My ovšem budeme mít takového PJ, pro nás "Osud". Nebude tak moc zasahovat jako v klasickém DrD, ale občas se tam "nachomejtne" a zařídí vám nějakou nečekanou událost. Taky tak nějak bude kontrolovat, jestli se fórum drží "tématu" (což myslím není zas tak těžký, protože téma je dost volný), protože pokud jste viděli verzi 1.1.. no, člověk by nevěřil, co všechno se dá z příběhu, který se měl původně odehrávat hlavně v Akademii a blížit se k velké bitvě s Temnými a Mörtem, udělat...
Nebojte se, moc do toho zasahovat nebude a navíc, vždycky to jde nějak obejít, ne..?

Příklad:

Kresa B. Hikardenn
Využívajíc volného času, jež mi poskytla zastávka našeho kmene v Batesopolis, rozhodla jsem se vydat se k horám. Nebylo to moc daleko a já zatím hory zblízka viděla jen párkrát, většinou jsem obklopena pouze dunami písku.
K horám jsem dorazila brzo, sotva za hodinku, ačkoli jsem šla pěšky. Už před deseti minutami na mě padl stín vysokých štítů Bezejmenných hor a nyní jsem stála u jejich úpatí. Ty vysoké, majestátní vrcholky mě fascinovaly.
Napila jsem se trochu vody z vaku u opasku a bez cíle jsem se vydala podél úpatí hor.
Osud
Prazvláštní to náhoda, jež Kerse připlete do cesty maličké děvčátko. Tvář docela bleďounkou - jistě je z hor - má umazanou od prachu a slz. Kersu nevidí, protože má hlavu skloněnou, sedíc u suchého keříku, rukama objímajíc kolena. Oblečení má špinavé stejně jako tvář a krátké tmavé vlasy zacuchané. Co se jí asi mohlo stát?

A teď má Kersa několik možností -  buďto si postavy taky nevšimne nebo jí prostě bude ignorovat. Nebo si jí všimne a zeptá se co se stalo - což může mít také dva průběhy. Buďto se zeptá a ve svém příspěvku zároveň za dívku (jelikož je to NPC) odpoví, nebo se zeptá a nechá odpovědět Osud. A potom se zase může rozhodnout, co udělá - vezme holčičku za svým kmenem? Pomůže jí s něčím..? Nebo se po vyslechnutí dívky na ni vykašle?
Poté už do toho Osud zasahovat nebude a je jen na Kerse, co s tím udělá. Může se rozepsat na pětistránkové dobrodružství při kterém vyleze na vrcholky hor a dokonce potká skalní elfy, může to odbýt jedním-dvěma příspěvky o tom, že holčičku odvedla k sobě do kmenu, kde se o ni postarala stará žena, jež přišla o své děti..
Ale taky si dejte bacha, ať to sedí k osobnosti vaší postavy - Pokud je Kersa milá, ochotná a přátelská, asi těžko zvolí první možnost a bude holčičku prostě ignorvat. Taky nepřístupný, nepřátelský zabiják plný nenávisti zase nepůjde a nezareaguje stylem "Holčičko, copak se ti stalo..? Nechceš pomoc?"

Druhou možností vsupu Osudu je poté třeba vám koplikovat nebo zjednodušovat souboje s NPC a podobně. Malá skupinka bojuje proti větší skupince trollů. Kvůli lepším schopnostem sice vítězí, ale je už unavená. Osud do toho může vstoupit dvěmi naprosto odlišnými způsoby:

Osud
Najednou všichni trollové ztuhnou a na ohyzdných tvářích se jim usadí zmatený výraz. Dají se na ústup, jednotně, jako by je vedl neviditelný loutkář. Jde v tom tušit magie. Kdo je může ovládat? Proč je nenechal vás pobít?

Osud
Už už to vypadá, že zvítězíte, ale najednou se z lesa za vámi vynoří další skupinka trollů - nyní jste obklíčeni! Nemáte kam uniknout a jste úder od úderu slabší. Arhedëna praští kyjem zezadu do hlavy a on upadne do bezvědomí. Co budete dělat? Zachráníte Arhedëna? Vzdáte se?
_______________________________________________________
To by byl Osud jako takový. Další možností vstupu je pomocí hlavní NPC postavy, Abraháma - jediná NPC která má vlastní účet. Většinu času žije v Abrahámových jeskyních, kde sepisuje vědění věků a kouká do budoucnosti (a o tom pak taky píše). Občas vyleze ven a lidi se ho můžou na něco ptát, pokud mají to štígro, že ho potkají.
A jednou za čas se vydá na cestu přes Möien.. většinou v různých převlecích. Tehdy může potkat vás a sdělit vám něco z vaší budoucnosti. Nebo něco z budoucnosti celýho Möienu..

Tahle událost je ještě vzácnější než vstupy osudu, ale teoreticky by probíhala asi takhle:

Moriko
Sedím v jednom zapadném hostinci a čekám na Nauen. Když vidím stav putyky a obsah talířů lidí u okolních stolů, zařeknu se, že radši budu hladem. Snad Nauen brzy přijde, jinak tu tady z toho smradu omdlím, pomyslím si. Nejsem žádná padavka, ale tohle je fakt síla. Příště jí musím říct, abysme se setkaly radši někde, kde lidi vědí, co je to voda..

Abrahám
S obličejem skrytým ve stínu kápě vejdu do putyky a zamířím k jediné osobě která vypadá jako člověk. Je to mladá dívka jménem Moriko. Než něco stihne říct, přisednu si k ní a nakloním se blíže.
"Brzy přijde můj čas a já už tu nebudu. Je jen na vás, jestli dokážete zabránit zkáze!" nasadím tajemný tón a popadnu ruku, jež má položenou na stole. Vložím do ní poskládaný list s proroctvím a zase se zvednu a odejdu. Dívka tam ochromeně zůstává sedět, zatím co já - málem se ve dveřích sraziv s její společnicí - vyběhnu do noci.

Žádné komentáře:

Okomentovat