pátek 3. dubna 2015

Historie Möienu

Historie Möienu je velmi dlouhá a složitá. Vylíčit ji jen obecně by vydalo na desítky knih. Vylovme ale z těchto svazků některé zajímavé události..! (Doplňkový článek, nemá příliš vliv na samotný Möien.. )
Jedná se o sepsání PŘEVÁŽNĚ LIDSKÉ HISTORIE, událostí z historie elfů je zmíněno relativně málo..
________________________________________________________

Vznik Möienu (a elfů) - na přelomu Žence a Pavučenu, před zhruba čtyřmi tisíci lety
 *
Příchod Prvních lidí - 1.1. X1, příchod lidí do Möienu, od tohoto data se počítá möienský čas

Válka s elfy - X1-X90, dlouhá válka o území mezi Prvními lidmi a elfy, nyní se elfové stahují do lesů, hor a pouště, mírová dohoda podepsána 4. 7. X90

Založení Akademie - X94, Akam postavil Akademii

Gersahovo povstání  - X99, generál Gersah se neúspěšně snažil o politický převrat v lidské říši, tehdy je prvně vypálena Akademie

Vláda Itysera Ityntorského - X120-X159, také nazýván Ityser Stavitel - vzniká mnoho měst na východním pobřeží, velký význam města Ityntor

Příchod kočovníků - X222, přes Darmäx přichází do Möienu kočovné národy

Kočovnické výboje - X230-X250, kočovníci se usazují na Poušti a začínají napadat vesnice u úpatí Bezejmenných hor

Vznik Mëssaxu - X340, Akademie začíná být příliš malá pro množství studentů, pro lid na druhé straně hor také nedostupná, vzniká tedy její pobočka na západním pobřeží.

Válka Východu proti Západu - X420-501, občanská válka západních měst o samostatnost, na krátké období se lidská říše rozděluje na dvě samostatné: Východomöienskou (hlavní město Samidon) a Západomöienskou (hlavní město Siluaerun)

Zánik Západomöienské říše - X549, kvůli špatnému vládci skončila Západomöienská říše ve stavu absolutního rozpadu, dochází k svržení vládce a ovládnutí území Východomöienskou říší

První Příchozí - X600, okolo roku 600 se datuje otevření brány v Köskalci a příchod prvních Příchozích (z doby okolo roku 1000 AD)

Kolonizace ostrovů - X702-3, do této doby byly okolní ostrovy neobydlené, ale s rostoucím počtem obyvatel se začalo osidlovat Cape Solo, ostrov Vyhoštění a další tři nepojmenované ostrovy okolo Möienu (do této doby se datuje postavení Majáku, vznik Ostrovních vesnic a Velkého mostu na Cape Solo)

Feríneho revoluce - X806, Feríne Uchvatitel, jeden z potomků posledního vládce Západomöienské říše, rozpoutal revoluci proti lidskému vládci a na deset let Lidskou říši ovládl. Tehdy byla podruhé vypálena Akademie a prvně kompletně přestavěna (oproti době před vypálením měla o třetinu větší plochu)

Vznik Albani - X1009, relativně malý Mëssax nezvládal pojmout všechny studenty ze západu a v Akademii měli dost co dělat s obyvatelstvem mnohem hustěji zalidněného východu, takže byla postavena Albani

Věk učenců - X1040-1300, období blahobytu a kulturního rozvoje, kdy se lidé začali věnovat sepisování historických a mnohých dalších svazků. Z tohoto věku pochází mnoho knih ve Velké knihovně a také nejstarší dochovaná mapa Möienu.

Elfské tažení - X1302-X1340, po smrti starého krále vládnou regenti, jelikož následovník má teprve 6 let. Toho využívají elfové (aliance skalních a lesních, pouštní se od toho distancují) a útočí na Lidskou říši, ovládnou většinu jihu a západu, po porážce před branami Ityntoru se začínají stahovat.

Objevné plavby - X1350-X1400, po vzpamatování se z Efského tažení začíná věk objevných plaveb. Jediným úspěchem bylo objevení země Prvních lidí - několik nyní již neobyvatelných ostrovů severozápadně od Möienu. Lodě, jež se vydaly na jih se nikdy nevrátily takže se předpokládá, že buďto tam je velmi nebezpečné území kde všichni ztroskotali nebo nějaká lepší země než Möien.. ale kvůli první možnosti má jen málokdo chuť riskovat, že pravdou je možnost druhá. Pověry tvrdí, že tím směrem je říše draků, kteří se živí lidmi. Pověry tak zlidověly, že do dnešních dob se místa za prozkoumanou částí Jižního moře označují textem HIC SUNT DRAGONES (Zde jsou draci).

Věk pirátů - X1380-1430, během objevných plaveb také kvetlo pirátství - mnoho lodí naložených zásobami a bohatstvím - koho by to nelákalo!

Převrat Peregtha Půlelfa - X1550, Peregth byl skalní půlelf, který bažil po moci. Zosnovoval atentát na vládce (předpokládá se účast půlelfí skupiny Kage no Katana) a chopil se moci. Byl velmi krutý ke svým nepřátelům, během jeho osmileté vlády dvakrát vypálil Akademii. Jeho vláda končí popravou samotného Peregtha roku X1558

První občanská válka - X1560-X1590, po Pereghtově popravě začaly boje o moc, které se šířily tak dlouho, až uvrhly celou lidskou říši do občanské války.

Velká elfská revoluce - X1670-X1700, po Elfském tažení byl vládce lesních elfů svržen a nahrazen jiným, který se posléze prohlásil diktátorem. To se lesním elfům nelíbilo a nespokojenost vyvrcholila roku X1670, kdy diktátora (jmenoval se Rúmil) svrhli a vyhlásili Jaradskou republiku. Vydrželo jim to 30 let, poté se Jarada stala opět královstvím (vládkyní se stala předsedkyně Sněmu jménem Tîwele)

Odtržení Cape Sola - X1760-X1800, skalní půl- a čtvrtelfové spolu s dalšími lidmi z elfské krve, nespokojení se svým špatným postavením v lidské společnosti, ovládli Cape Solo, zbořili Velký most a prohlásili samostatnost. Po čtyřiceti letech jim začal být ostrov malý..

Boje o Tebunn - X1800-X1801, ..půlelfí populaci Cape Sola začal být ostrůvek o rozměrech sotva 9000 km2 malý (teda, malá byla jen jeho obyvatelná část - sotva 1/4 rozlohy Cape Sola je dlouhodobě obyvatelná) a rozhodli se získat si pro sebe jihovýchodní cíp Möienu. Znovu vybudovali provizorní verzi Velkého mostu a začali obléhat město Tebunn - neúspěšně. Lidská armáda s obrovskou převahou je rozdrtila a připojila Cape Solo opět k Lidské říši. Po ukončení bojů byl Velký most kompletně obnoven.

Vpád kočovných kmenů - X1850-X1904, kočovníci ovládli severní cesty a hranice plání Darmäxu a podnikali nájezdy stále dál. Dokonce vypálili Akademii (tehdy byla podruhé kompletně přestavěna a v té době začalo vznikat i Město pod Akademií (původní název zněl Freundgust, ten se ale neujal a městu se proto říká prostě Město pod Akademií). Poraženi byli až roku X1904 generálem Tatharem v bitvě pod Prokletou horou.

Teror Bojovníkových synů - X2115-X2120, po dlouhém období míru se objevila sekta Ztraceného náboženství, jež se nazývala Bojovníkovi synové. Ovládla město Tengres, později i Ityntor a hodně míst v jejich okolí. První dva roky měli obrovskou výhodu, jelikož se ukázalo, že několik let pašovali z lidského světa mnohem větší množství palných zbraní, než které bylo zaznamenáno. V této době začala být brána v Köskalci velmi přísně hlídaná a poté, co si palné zbraně sehnala i armáda, byl dovoz zbraní také velmi omezen. Po porážce Bojovníkových synů byly palné zbraně znárodněny, přetransportovány zpět do lidského světa a z Möienu zase postupem času úplně vymizely.

Trollí bitva - X2410, nikdo neví, proč vlastně začala, ale pravděpodobně se jednalo o táhlý spor dvou mágů. Vyvrcholilo to v bitvu dvou trollích armád v údolí řeky Krésan. Tehdy byli naposledy spatřeni humanoidní trollové.

Stěhování (příchozích) národů - X2592-2645, během dvou světových válek do Möienu přicházely tisíce lidí prchajících před válkou. Tehdy se rapidně zvýšil počet obyvatel (některé zdroje uvádí, že až dvojnásobil) a příchozí také přinesli (spolu s těžkou ekonomickou situací způsobenou nadbytkem obyvatelstva) do Möienu mnoho nových zvyků, jako například moderní oblečení z lidského světa (předtím i příchozí nosili klasické möienské oblečení).

 Severní střety - X2798-X2805, vůdce malých pláňových kmenů Mablung vytvořil alianci pětadvaceti nejsilnějších z nich a napadl národy kočovníků. Tehdy vznikla první člověkoelfí aliance, kdy se s kočovníky spojili pouštní elfové a společně nájezdy Mablungových jezdců odrazili a nakonec úplně rozprášili. Od té doby se kmeny z Darmäxu v Möienu neukázaly.

Druhá občanská válka - X2905-X2915, po smrti královny Anarion, která umřela bezdětná, spolu o moc bojovali dva Anarionini mladší bratři - Ániën a Alatariel. Za Ániëna se postavili lidé z hor, pouští a západu spolu s Akademií, za Alatariela lidé z východu a jihu, nejvyspělejších částí Möienu. Do této války se příležitostně zapojovali i elfové (pouštní a skalní převážně na straně Ániëna, lesní stáli za Alatarielem) a tak se jedná o jedinou celokontinentální válku v celé historii Möienu. Po deseti letech vraždění (Akademie vypálena po šesté) válka nakonec skončila nerozhodně, protože se bratrům podařilo se navzájem otrávit a od té doby území bývalé Lidské říše nemá jednotného vládce, pouze vůdce měst a vesnic.
Během této války došlo k obrovskému odchodu lidí z Möienu, kteří před válkou prchali do lidského světa, podobně jako to tři sta let před nimi udělali lidé prchající před světovými válkami, čímž se vyřešil jeden z největších problémů Lidské říše - přelidnění.
*

Od druhé občanské války nedošlo kromě pár meziměstských sporů o území k žádným ozbrojeným střetům a posledních devadesát let si žije Möien více méně v klidu.. teď se však blíží něco velkého..!
___________________________________________________________

Žádné komentáře:

Okomentovat