pátek 27. března 2015

Základní informace

Takový souhrn informací, které nám zatím nikam nepasujou a jsou celkem důležitý..o:)
Postupně budou aktualizovány, podle potřeby a vývoje příběhu.

     
  • Nyní jsme v Möienu zhruba o 300 let dřív než v Möienu verze 1.1
  • Spojení Köskalce s lidským světem je transdimenzionální, procházíte nejen prostorem, ale i spirálou času. Ačkoli děj v Möienu je mnohem dřív, v lidském světe zůstává jednadvacáté století. Nyní byste se v lidském světe - pokud by jste bránu nijak neovlivňovali - ukázali zhruba v roce 2010 (ve verzi 1.1 by brána přirozeně vedla zhruba do roku 2012 nebo 2013)
  • Suma, jež na začátku každý obdrží činí 9 Lunů, 4 Slunce, 3 Hvězdy a 2 Plutony. Svoje peníze můžete získávat v příběhu nebo akcích..
  • Nyní ještě neexistují žádní "Temní". Vznik Temných (- příchod Mörtem) se ovšem datuje někdy do této doby. Předchůdci Temných jsou nyní Isfeťanské sekty (měl by jim být věnován článek), jinak nazývané také Temným náboženstvím.
  • V minulém Möienu nebyly jinak pevně dané vzdálenosti. Někdo mezi Akademií a horami cestoval týden, někdo přeletěl Möien za hodinku. Tímto se dává na vědomí, že to by moc nešlo, jelikož od nejjižnějšího výběžku Cape Sola je to vzdušnou čarou přes Terintijský záliv 533 kilometrů. To jen tak pro informaci. Vzdálenost tohoto výběžku od Ostrova vyhoštění (jihozápadní / levý dolní roh mapy) je zhruba 789 kilometrů. Ne, Möien fakt z jednoho konce na druhý nestřihnete za hodinu koňmo! Když si to vynásobíte, mapa Möienu (čili Möien, začátek Pouště a Nekonečných plání) a okolní moře má v součtu okolo 420537 km2 (to je cca 5 a 1/3 krát rozloha ČR)
  • V Möienu jsou známy tři druhy písma: latinka, kagana a runy. Latinka je klasická, jak ji známe z našeho světa, nejrozšířenější, používaná všude. Kagana je jakási napodobenina katakany, liší se v hlavně v počtu slabik (má jich více) a některých znacích. Používá se hodně mezi kočovníky a pouštními elfy, občas i mezi lidmi podél Severních cest, v Ityresu a podél řeky Krésan.
    Runy jsou nejstarší z nich a vypadají zhruba jako vikingské či Tolkienovo písmo. Nyní se používají hlavně pro runovou magii, ale můžete najít například staré texty psané runami.
  • Möienština je speciální jazyk, magický stejně jako země. Má v sobě všechny jazyky lidského světa ošetřené dorozumívacím kouzlem a spojené dohromady. Tímpádem v Möienu nenajdete případ, že by někdo narazil na jazykovou bariéru. Ať přišel z Japonska nebo Evropy, z Plání, od kočovníků nebo z elfích lesů, vždycky se dorozumí!
  • Akademie je jendou z nejdůležitějších institucí v Möienu, protože vychovává mladé kouzelníky a učí je ovládat své schopnosti. Albani a Mëssax jsou v současné době něco jako její "pobočky" na západním pobřeží. Albani, stejně jako Sëësmax nyní ještě není "temným" místem - Temní, jež ji  v budoucnosti ovládli, teprve přijdou!
  • Möien má dny v týdnu a další časové termíny stejné jako v lidském světě, jediný rozdíl je v měsících. Jedná se však o rozdíl podstatný - v Möienu se využívá kalendář lunární, který je přesnější než solární (= ten co používáme my) a v roce se vystřídá 13 měsíců po 28 dnech. Podrobnosti o kalendáři najdete zde.
    Co se týče herních dnů - jeden herní den trvá přibližně tři dny reálného času! (docela se to posouvá, podle aktivity hráčů, ale přibližně...)

Žádné komentáře:

Okomentovat